Cum să alegi o saltea pentru patul copilului: ghid pas cu pas

Introducere

Somnul copilului este fundamentul dezvoltării sale complete. De aceea, alegerea unei saltele de calitate și sigure pentru copii este o sarcină de o importanță primordială. Haideți să analizăm etapă cu etapă particularitățile saltelelor pentru copii, pentru a nu greși în alegerea unei saltele pentru patul copilului. 

Principalele tipuri de saltele

Cum să alegi o saltea pentru copil, când piața este plină de opțiuni? În primul rând, trebuie să înțelegi varietatea acestora. Prin urmare, toate saltelele se împart în trei mari grupuri: cu arcuri, fără arcuri și cele combinate.

Saltele cu arcuri

Saltelele cu arcuri au fost inventate acum peste o sută de ani, dar rămân în continuare foarte solicitate. Poți găsi saltele cu arcuri cu blocuri de arcuri independente sau dependente. Dar trebuie să ții minte că nu sunt recomandate pentru copii cu vârsta sub trei ani.

Saltele fără arcuri

Alegerea saltelelor fără arcuri este foarte largă. Umplutura acestor saltele poate fi foarte variată. Fiecare tip de umplutură are propriile sale avantaje și caracteristici.

Nuca de cocos

Nuca de cocos este unul dintre cele mai populare materiale pentru umplerea saltelelor pentru copii. Este un material natural, obținut din fibrele de nucă de cocos. O astfel de saltea „respiră” excelent, nu provoacă alergii și asigură un somn sănătos și liniștit pentru copil.

Latex

Latexul este o altă opțiune populară pentru umplerea saltelelor. Este foarte elastic, se adaptează perfect la forma corpului copilului și are proprietăți antibacteriene.

Spumă poliuretanică

De asemenea, poți găsi saltele umplute cu spumă poliuretanică. Acestea se remarcă prin moalețe și elasticitate, dar trebuie să ții minte că este un material sintetic, care poate provoca reacții alergice.

Saltele combinate

Saltelele combinate sunt o adevărată descoperire pentru cei care doresc să beneficieze de cele mai bune caracteristici. În aceste saltele se combină avantajele diferitelor materiale, astfel încât să ofere confort și siguranță maximă pentru somnul copilului.

De la ce vârstă are nevoie copilul de o saltea: cerințe de vârstă

Dacă micuțul tău este încă foarte mic (sub un an), atunci acordă atenție saltelelor ferme și semiferme – ele vor susține perfect coloana lui fragilă. Cu timpul, atunci când copilul crește (1-3 ani), poți trece la saltele combinate, cu o parte moale și una fermă. Astfel de saltele duble pot fi întoarse pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă.

Saltea pentru patul copilului: alegerea celei mai bune

Este important să ții minte că salteaua pentru copil trebuie să fie nu doar confortabilă, ci și absolut sigură. Ecologia, hipoalergenicitatea și potrivirea perfectă la dimensiunile patului toate sunt criterii pentru o saltea „ideală”.

Specialiștii recomandă să alegi saltele fabricate din materiale naturale, cu o bună permeabilitate la aer și de dimensiuni potrivite pentru patul copilului.

Salteaua pentru sugar trebuie să fie fermă și plată, pentru a asigura o poziție corectă a coloanei vertebrale și pentru a nu se lăsa sub greutatea micuțului. Saltelele moi cresc riscul de SIDS (Sindromul Morții Subite a Sugarului). Medicii recomandă să așezi bebelușul să doarmă pe spate pe o saltea fermă, fără perne sau alte obiecte în pat. Nu este recomandat să folosești o căptușeală suplimentară peste saltea.

Un criteriu important de selecție este materialul de umplutură. Acesta trebuie să fie hipoalergenic, să permită o bună circulație a aerului și să ofere rigiditatea necesară.

Materialele „respirabile” contribuie la reglarea temperaturii corpului copilului. Datorită acestui fapt, bebelușul va transpira mai puțin, iar salteaua uscată reduce riscul de înmulțire a bacteriilor. Salteaua cu o circulație îmbunătățită a aerului se va usca rapid în caz de umezire.


Siguranța saltelei: la ce să acordăm atenție

Siguranța este factorul cheie în alegerea unei saltele.

Este important să verifici că materialele de umplutură sunt ecologice și hipoalergenice, iar salteaua în sine nu emite mirosuri neplăcute.

Salteaua trebuie să se potrivească perfect ca dimensiune cu patul copilului, astfel încât să nu existe spații libere între marginile sale și lateralele patului. Cu toate că o diferență de câțiva centimetri nu este considerată critică, este recomandat să alegi o saltea cu dimensiuni exacte potrivite cu cele ale patului. Dimensiunile cele mai comune pentru patul copilului sunt 60×120 cm sau 70×140 cm. Înainte de a cumpăra o saltea, măsoară dimensiunile patului, folosind un metru sau o ruletă.

Îngrijirea saltelei

Îngrijirea corespunzătoare a saltelei este cheia longevității sale. Nu uita să întorci salteaua la fiecare 2-3 luni pentru a preveni deformarea acesteia, și folosește huse speciale pentru protejarea împotriva prafului și a murdăriei.

Unde să cumperi o saltea de calitate pentru patul copilului?

Recomandăm să cumperi salteaua pentru copil în magazine specializate sau de la vânzători online verificați. Este important să acorzi atenție recenziilor cumpărătorilor, prezenței certificatelor de calitate și a obligațiilor de garanție ale vânzătorului. CARAPUZ.MD oferă o gamă largă de saltele pentru copii. În magazinul nostru din Chișinău poți găsi și cumpăra o saltea pentru patul copilului tău.

Întrebări frecvente

  1. De la ce vârstă se poate cumpăra copilului o saltea cu arcuri?

    Majoritatea specialiștilor consideră că saltelele cu arcuri pot fi folosite pentru copii începând de la vârsta de 3 ani.
  2. Care saltea este mai bună pentru un nou-născut: cu umplutură de cocos sau latex?

    De obicei, pentru nou-născuți se recomandă saltelele cu umplutură de cocos. Acestea oferă rigiditatea necesară și o bună permeabilitate la aer.
  3. Ce este o saltea ortopedică și este necesară pentru copil?

    Salteaua ortopedică este o saltea care promovează poziționarea corectă a coloanei vertebrale în timpul somnului. Ea poate fi recomandată de către medic dacă copilul are probleme cu spatele.
  4. Care este diferența dintre saltelele cu diferite niveluri de rigiditate?

    Saltelele rigide sunt de obicei recomandate pentru cei mai mici copii, pentru a asigura formarea corectă a coloanei vertebrale. Saltelele de rigiditate medie și cele moi sunt potrivite pentru copii mai mari, oferind un somn confortabil și nelimitând mișcările copilului.
  5. Poate fi utilizată o saltea pentru adulți și pentru copil?

    În majoritatea cazurilor, acest lucru nu este recomandat. Saltelele pentru copii sunt dezvoltate ținând cont de caracteristicile organismului copilului și oferă cele mai confortabile și sigure condiții pentru somn.